Open basis gitaarakkoorden voor beginners!

open gitaarakkoorden voor beginnersGitaarakkoorden voor beginners! Gitaarspelen is niet moeilijk als je de juiste houding en techniek aanleert, van de juiste leraar les krijgt en de discipline hebt om regelmatig en gestructureerd op je gitaar te oefenen. Het leuke aan gitaar spelen is dat je het zo eenvoudig en zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Veel beginnende gitaristen beginnen met het leren van zogenaamde open gitaarakkoorden. Het leuke daaraan is dat je met een beperkt aantal akkoorden ontzettend veel verschillende liedjes op de gitaar kunt spelen! Je hoeft hiervoor niet maanden lang elke dag vele uren te oefenen en je hebt zeer snel resultaat. Voor veel beginnende gitaristen is het kunnen meespelen (en zingen) van bekende liedjes leuk en vaak ook al voldoende. Dus als je doel is om bijvoorbeeld gezellig bij een kampvuurtje of op een feestje samen liedjes te kunnen spelen en zingen, dan heb je aan de basis open gitaarakoorden genoeg. En ook als je net begint met gitaar spelen en je wilt snel resultaat zien voor je eigen motivatie, dan zijn deze basis gitaarakkoorden een geweldige manier om van start te gaan! Dat wil overigens niet zeggen dat ik je niet wil stimuleren om verder te gaan dan open gitaarakkoorden, want er is zoveel meer plezier te beleven aan de gitaar als je even doorzet en iets meer leert dan de akkoorden uit dit artikel ;-)

 

Wat is een gitaarakkoord?

Een akkoord (of in het geval van een ‘gitaarakkoord’ een akkoord dat je op de gitaar speelt) is een harmonie van (in basis drie) tonen die je op je gitaar laat horen. Hiervoor zet je met de linkerhand (als je rechtshandig bent) de juiste vingers op de juiste positie op de hals van de gitaar. En met de rechterhand sla je de snaren in één vloeiende beweging met je duim of vinger. Of je trekt (plukt) met je vingers tegelijkertijd aan een aantal verschillend snaren van je gitaar.

 

Wat zijn open gitaarakkoorden

Open akkoorden zijn akkoorden die je in principe op de eerste drie tot vijf posities (vakjes of in gitaristen-spreektaal ‘frets’) van de gitaarhals speelt. Het ‘open’ heeft betrekking op het feit dat bij deze akkoorden sommige snaren door geen enkele vinger worden ingedrukt en dus ‘open’ zijn. Afhankelijk van welk akkoord je speelt, druk je met de wijsvinger, middelvinger, ringvinger en/of pink sommige snaren in (meestal op verschillende posities).

 

De namen van gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden hebben een naam. De naam wordt bepaald door de grondtoon of basistoon van het akkoord (en de toonladder of toonsoort). Meestal betekent dit dat dit dat de naam van het akkoord, de naam van de bastoon (de laagste toon binnen het akkoord) is welke je hoort en speelt. De verschillende namen zijn: A, B, C, D, E, F, G (en weer A). In het totaal zeven namen dus. Meestal start het rijtje namen met de C (dus C, D, E, F, G, A, B en weer C), wat een muziek-technische verklaring heeft. Overigens worden de namen van C tot en met B ook wel eens geleerd als Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si (en weer Do). Dit komt op exact hetzelfde neer.

 

Naast de basistoon, speel je bij basisakkoorden nog twee andere tonen, namelijk de derde en vijfde toon binnen de toonladder. Om akkoorden te leren spelen is het niet belangrijk om dit te begrijpen of te onthouden (wél als je verder wilt op de gitaar en vooral als je wilt leren improviseren in allerlei verschillende toonsoorten). Als beginnend gitarist is het met name belangrijk om te onthouden dat elk akkoord een naam heeft en dat er verschillende variaties mogelijk zijn op een akkoord. De twee belangrijkste variaties zijn een majeur en mineur variant. Andere variaties worden vaak aangeduid door het nummer van de noot binnen een toonladder die naast de basistonen worden gespeeld. Een ’7′ of ‘septiem’ akkoord bevat bijvoorbeeld als toevoeging de zevende noot van de toonladder en is een zeer veel gebruikt akkoord (ook als open basis akkoord).

 

Majeur en mineur gitaarakkoorden

Alle basis akkoorden hebben een majeur en een mineur variant. Majeur akkoorden zijn te herkennen aan hun vrolijke of opgewekte klank. Mineur akkoorden zijn te herkennen aan hun treurige of zielige klank. Binnen een liedje worden normaal gesproken verschillende majeur en mineur akkoorden afgewisseld en vormen binnen het lied een samenhangend geheel.

 

Technisch gezien wordt het verschil tussen een majeur en mineur akkoord bepaald door de de derde toon binnen de toonladder (de zogenaamde kleine of grote terts). Dit mag je vergeten als je slechts wilt leren wat de open basis akkoorden zijn. Maar het is wél belangrijk om te begrijpen dat er een verschil bestaat in klank en in vingerzetting.

 

Een majeur akkoord wordt meestal aangeduidt met dezelfde naam als de basistoon. Bijvoorbeeld ‘C’ of ‘G’. Een mineur akkoord is de toevoeging van de kleine letter ‘m’ aan de naam van het akkoord. Bijvoorbeeld ‘Cm’ of ‘Gm’.

 

Akkoordenschemas, gitaartabs of gitaar-tabulatuur

Als je teksten van liedjes zoekt op bijvoorbeeld het internet, dan zijn de namen van de (gitaar) akkoorden vaak boven de teksten erbij gezet. Dit maakt het gemakkelijk om de liedjes mee te spelen en de zang te begeleiden op de gitaar. Als je de namen en vingerzetting van de verschillende open majeur en mineur basisakkoorden uit je hoofd leert dan kun je in principe vrijwel alle liedjes spelen. En mocht er een in plaats van een ‘G’ een variant staan zoals G7, G5, Gsus4, G/C, dan kun je om het simpel te houden terugvallen op het basisakkoord.

 

Vooral bij gitaarnummers of liedjes die specifiek uitgeschreven zijn voor de gitaar worden zogenaamd ‘gitaartabs’ of ‘tabulatuur’ gebruikt. Een gitaartab is een grafische weergave van de vingerzetting op de hals van de gitaar. Dit maakt het mogelijk om elk nummer te spelen, ook al ken je de akkoorden niet of worden de akkoorden op een voor jou onbekende positie op de gitaarhals gespeeld. Je kijkt gewoon op het plaatje hoe je je vingers moet neerzetten en kunt dus een nummer spelen zonder noten te lezen of akkoorden te begrijpen. Je hoeft de vingerzetting zelfs niet uit het hoofd te leren als je dat niet wilt of daar moeite mee hebt.

 

Een gitaartab is een grafische weergave van de zes snaren van een gitaar en een vier- of vijftal posities en frets op de gitaarhals. De snaren worden afgebeeld beginnende bij de lage E snaar, vervolgens de A, D, G, B en hoge e snaar (‘Een Aap Die Geen Banaan Eet’). Daar waar er stippen op het plaatje afgebeeld zijn, zet je de vingers van je linkerhand. Bij sommige gitaartabs staat er ook een nummers bij, van 1 tot en met 4. 1 is hierbij je wijsvinger, 2 je middelvinger, 3 je ringvinger en 4 je pink. Soms staat er een ‘X’ bij een snaar afgebeeld. Dat wil zeggen dat je deze snaar niet aanslaat of dempt. Voor open snaren (waar dus geen vinger op staat) die je wel aanslaat en laat horen staat er op sommige tabs een ‘O’ bij vermeld, maar soms ook gewoon niets.

 

Overigens worden van veel liedjes nogal veel foutieve versies aangeboden op het internet. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat elke versie die je op het internet vindt goed is. Daarvoor kun je beter de officiële songbooks (liedjesboeken) van jouw favoriete artiest kopen (al is dat ook geen garantie voor perfectie overigens). Ook geven gitaarakkoorden en gitaartabulatuur geen ritmes en lengtes aan. Maar voor het naspelen van bekende liedjes op je gitaar gebruik je hiervoor een ander hulpmiddel, namelijk je oren!

 

Alle basis open gitaar gitaarakkoorden

Hieronder staan de verschillende open gitaarakkoorden die je in basis leert. Als je deze uit je hoofd leert dan kun je al heel veel liedje spelen. De enige akkoorden die je in een open stemming eigenlijk niet kunt spelen zijn de B en F akkoorden, zowel majeur als mineur. Gelukkig zijn vooral het B akkoord maar ook het F akkoord minder gebruikelijk dan sommige andere akkoorden zoals een C, D, E of een G. Voor B en F akkoorden bestaan er op de gitaar zogenaamde barre grepen, waarbij je met de wijsvinger meerdere snaren tegelijk indrukt om vervolgens je andere vingers op een positie op de gitaarhals erbij te zetten. Als beginnend gitarist is het aan te bevelen om eerst met de onderstaande akkoorden te beginnen alvorens barre akkoorden te leren en oefenen (de mini barre bij de Dm7 is overigens een goed opstap naar het F akkoord).

 

alle open gitaarakkoorden

 

Met de bovenstaande open basis gitaarakkoorden kan elke beginnend gitarist in een zeer korte tijd heel veel verschillende liedjes spelen. De vingers neerzetten en het aanslaan zal even oefenen en wennen zijn, maar iedereen kan dit in een hele korte tijd leren. En er is niets leuker dan om je gitaar mee te nemen naar een feestje of op vakantie en iedereen te vermaken. Maak bijvoorbeeld een map met allerlei songteksten van bekende liedjes zodat mensen kunnen kiezen en ook de teksten hebben om mee te zingen. Dat is echt hartstikke leuk, zowel voor jezelf als voor iedereen die meedoet! Lang leve de open gitaarakoorden 8-)


  • Twitter
  • Hyves
  • Facebook
  • NuJIJ
  • LinkedIn
 
 
 

Waarschijnlijk is dit ook interessant:

Gitaarles – Gitaar leren spelen in 10 lessen of 7 dagen?Gitaarles – Gitaar leren spelen in 10 lessen of 7 dagen?Gitaarlessen falen vanwege vier redenen!Gitaarlessen falen vanwege vier redenen!Goede gitaristen blijven werken aan hun basis!Goede gitaristen blijven werken aan hun basis!

Leer De Geheimen Om Een Meester Gitarist Te Worden

Lees nu meteen hoe je een geweldige gitarist kunt worden:

  • Hoe iedereen goed gitaar kan leren spelen
  • Geheimen voor beginners en gevorderden
  • Op basis van het 20 jaar bestuderen van gitaristen
Klik hier om deze gratis geheimen niet te ontvangen.

Ontvang nu gratis en direct het 30 pagina's tellende boek.

Vul je gegevens hieronder in en lees de best bewaarde geheimen voor elke gitarist. Of ben jij al de beste gitarist die niets meer kan leren?

Wij doen niet aan SPAM.
Je gegevens zijn helemaal veilig bij ons!